Proklamációval fordult Orbán Viktorhoz a gyermekvédelem, a szociális ágazat jövője érdekében a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ). Ahogy Boros Péterné, a szakszervezet elnöke elmondta, azért a miniszterelnök a videóüzenetük címzettje, mert ő ígért személyes nyilatkozattal intézkedést, vizsgálatot és megoldást a gyermekvédelem problémáira. A kiáltványban azonnali béremelést követelnek a szociális ágazatban dolgozóknak, mert a jelenlegi bérük a bruttó átlagkereset felét sem éri el.

Boros Péterné arról beszélt, miért nem elég csak az alkotmánymódosítás az ügyben. Mint mondta: „az elmúlt hetekben a gyermekek védelméről szólt a közbeszéd Magyarországon. Mondhatnám azt, hogy végre! Ugyanakkor mélységesen elkeserítő, hogy mindehhez az egész országot felkavaró pedofilbotrányra volt szükség. A kormányzat most úgy csinál, mintha akarna tenni valamit, de csak jogszabályokkal, ami persze fontos. Ugyanakkor az alapproblémát nem akarja megoldani: pénzt továbbra sem ad!”

Boros Péterné megemlítette, hogy a KSH legfrissebb közlése szerint a bruttó átlagkereset Magyarországon 655 600 forint. Ezzel szemben a gyermekvédelemben, vagyis a szociális ágazatban dolgozóké még csak a felét sem éri el, mindössze bruttó 301 575 forint. Leszögezte: „ebből nem tudnak emberhez méltó életet élni, csak vegetálnak. Ez pedig a kormány felelőssége!

 

A Belügyminisztérium, amelynek a dolga lenne, maga is elismeri, hogy csaknem 10 éve képtelen elérni, hogy a szociális ágazatban dolgozók bére legalább megközelítse az úgynevezett nemzetgazdasági átlagot. Néhány héttel ezelőtt azt válaszolták bérnövelési követeléseinkre a kormánytól, nem tudnak segíteni „a kis előre lépéseket is értékelnünk kell.” Nem tudjuk! Nem tudtuk eddig sem, és nem tudjuk ma sem!”

Az érdekvédő beszélt arról is, hogy a szociális ágazatban dolgozók, az MKKSZ szervezésében többször akartak élni alkotmányos jogukkal, a sztrájkkal, de azt a kormányzat 2019-ben minden létező jogi eszközzel megakadályozta! Ma már az egész ország világosan látja, hogy a szociális ágazat részeként a gyermekvédelem, és együtt a szociális feladatokat ellátó ágazat egésze egy robbanás előtt álló puskaporos hordó. De mindenkinek tudnia kell, hogy nem az egyetlen, mert ugyanez a helyzet még a helyi önkormányzati köztisztviselők körében, továbbá a helyi önkormányzatok intézményeiben – a kulturális területen is.

Az érdekvédő szerint az államkasszában van pénz, csak ezekre a területekre kellene költeni. Ne várják meg, míg teljesen kiürül a szociális ágazat, és elmennek megélhetést keresni a szakemberek. „Óriási hiány van szakemberekben, gyermekpszichológust csak nagyítóval – egy megyében egyet, ha – találunk!” Az öregek, és a gyermekek a befogadó otthonokban, a gyermekotthonokban nem tudják ellátni önmagukat.

Boros Péterné kijelentette: „a magyar miniszterelnök márciustól 615 ezer forinttal többet, bruttó 6,3 millió forintot fog keresni. Csak a bérnövekedése több mint a kétszerese a gyermekvédelemben, a szociális ágazatban dolgozók átlagkeresetének. Ami ismétlem: bruttó 301 575 Ft.

Miniszterelnök Úr!

Emberi megélhetésre alkalmas béreket követelünk a szociális ágazatban dolgozóknak is! Önön múlik! Tegyen végre érte!” – szólította fel Boros Péterné a miniszterelnököt.

Forrás: hirklikk.hu